+90 216 397 33 52 / 0(532)631 46 08
Hizmetlerimiz Hizmetlerimiz
04/04
04/04
04/04
04/04
04/04
04/04
04/04

Kompanzasyon Hizmetlerimiz

  • Kompanzasyon Panosu imalat ve montajı
  • Aylık Periyodik bakım hizmeti verilmesi
  • Kompanzasyon pano bakımı ve revizyonu
  • Yeni nesil kompanzasyon sistemeleri

 

Kompanzasyon Nedir?

Teknik olarak, Voltaj ile akım arasında idealde FAZ farkı olmaz. İndüktif yada Kapastif yüklerin oluşturduğu etki neticesinde, akım sinyalinin voltaj sinyaline göre (+) (-) 90 derecelik fazı kayar .İndüktif yada Kapastif etki neticesinde oluşan Voltaj ve Akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın (0 derecede) sabit tutmaya yarayan işleme KOMPANZASYON denir. 


Diğer bir deyişle;
Elektrik tesisinde yükler bobinli yani sargılı ( elektrik motoru, balast, trafo vs.) yüklerden oluşuyorsa mıknatıslanma etkisi ile indüktif reaktif yük oluşmasına sebebiyet vermektedir. İndüktif Reaktif yük de,akımın Sinüsoidal dalga boyunu bozarak elektriğin verimli kullanılmasını engellemektedir, Bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılan işleme KOMPANZASYON denir. 


Başka bir şekilde izah etmek gerekirse;
Bir kadeh birayı düşünelim, biranın kadehe ilk konduğu anda bira köpürür, kadehin takriben %70 bira % 30 köpük olan bir kadeh bira almış oluruz. İşletmeye %70 bira %30 köpük olan bira ücreti öderiz. Kompanzasyon panosu yapılmayan işletme & tesisleri de aynı şekilde düşünmemiz mümkündür, amaç kadehteki köpük oranını (0) yaklaştırmaktır.

Nerelerde KOMPANZASYON yapılır?

9KW’ın üstünde sözleşme yapan tesislerin tamamı. ( meskenler ve tek fazlı aboneler hariç )


Kurulu gücü 50 KW sözleşme gücü 30KW altında olan aboneler için;

  • İndüktif Reaktif oran % 33
  • İndüktif Reaktif oran % 20

Kurulu gücü 50 KW sözleşme gücü 30KW üstünde olan aboneler için;

  • İndüktif Reaktif oran % 20
  • İndüktif Kapastif oran % 15
Kompanzasyon Faydaları

Kablo kesiti avantajı sağlar.


Besleme transformatörü,kumanda, kontrol ve koruma elemanları daha küçük değerde seçilir ve kullanma ömürleri uzar. 


Besleme transformatörü ve tesisin kapasitesi ve verimi yükselir. 


Tesiste oluşan kayıplar ve gerilim düşümü azalır. 


Şebekeden İndüktif Reaktif enerji çekimi minimize edilir. 


Kullanılan elektrik enerjisi maliyeti düşer. 


Tüm bunların yanında tesise Kompanzasyon yaparak işletmenin elektrik faturası maliyeti düşmekle beraber kabloların elektrik akımı taşıma kapasitesi artar, elektrik motorları vb. cihazlar daha stabil çalışır. 


Ayrıca Milli ekonomiye katkı sağlanmış oluruz.

Genel Durum

Enerji Bakanlığıın Dijital sayaç uygulamasına geçmesi ile, işletmelerin kullanmış oldukları elektirik sayaçlarının ölçüm sistemi büyük ölçüde değişmiş oldu. 


Mekanik sayaçlar sistemden çekmiş oldukları Endüktif Reaktif ve Kapastif reaktif enerjiyi, her faz için ayrı ayrı kayıt etmediklerinden tüketimin Vektöryel toplamını kayıt etmelerinden dolayı, mekanik sayaç kullanan tesislerin kompanzasyonunu yapmak ve istenen değerde tutmak daha basit ve kolay olduğunu söyleyebiliriz. 


Dijital sayaçlarda ise her fazdan çekilen gücü ayrı ayrı ölçer ve kayıt eder. Bu durum dengesiz yüklenmiş işletmelerin Endüktif Reaktif ve Kapastif Reaktife ceza sınırına  her ikisininde girdiklerine sık sık tanık oluruz. 


Enerji Bakanlığı 2007 yılında itibaren Endüktif Reaktif ve Kapastif Reaktif oranları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.


                           Endüktif Reaktif    Kapastif Reakti
30 KW kadar              %33                       %20 
30 KW'ın üstü             %20                      %15 

 

İşletmelerin tamamına yakını dijital (elektronik) sayaç kullanmaya başlamalarından itibaren tesislerin kompanzasyon panolarının düzgün çalışması, Endüktif Reaktif ve Kapastif  Reaktif dengenin tutturulması bir hayli zorlaştı. Hayatımıza Led aydınlatmanın yoğun bir şekilde girmesi kompanzasyon sistemini biraz daha karmaşık ve zor hale getirmektedir.


İşletmelerin kopmanzasyon sistemlerinin bakım onarım ve revizyon işlemlerini profesyonel ve uzman ekipler tarafından yapılması doğru tercih olacaktır. Zira işletmeye Kompanzasyon panosunu tesis etmeden veya mevcut panoyu revize etmeden önce, çektiği güçler ayrı ayrı analiz edilmeli, sistemin harmonikleri, faz dengeleri, çekilen Endüktif Reaktif ve Kapastif Reaktif güçler belirlenmeli. Elde edilen veriler doğrultusunda doğru ve sağlıklı kompanzasyon panosu tesis edilebilir.

Aklın üç ilkesi; iyi düşünmek, iyi söylemek, iyi yapmaktır.

- Demokrit